Необходими инструменти и материали за засяване и отглеждане на трева:
тревна смеска; пясък; лопата, гребло, валяк, поливна система.
Първо и много важно е какви семена ще изберете. Помислете дали имате нужда от видове, които виреят на силно слънце, на сянка или такива които са издръжливи на интензивно движение. В магазините ще намерите: универсални, за слънце, за сянка, за спортни терени. Ако разполагате със слънчево място, може да изберете и смески от треви и полски цветя, които не се косят и изглеждат като естествени поляни. Имайте предвид, че под кестен или орех много трудно ще отгледате трева.

Най-подходящи периоди за засаждане на трева са месеците март и май или края на август и септември, когато  тревата ще има достатъчно време да укрепне, за да понесе зимните студове.

Преди да засеете тревата трябва внимателно да почистите терена от камъни да прекопаете и да минете няколко пъти с гребло.
Като препоръчителна норма за засяване на 100кв.м. се дава от 3 до 5 кг в зависимост от желаната бързина за постигане на ефекта на плътен тревен килим (нормата за засяване е означена върху опаковката на всеки вид тревна смеска).

Площта за засяване се разделя на сектори, тревните смески на части и се извършва кръстосан посев. За по-равномерно разпределение на семената може да прибавите към тях пясък. Покрийте семената с тънък пласт пясък или торф в зависимост от почвата, минете внимателно с гребло, валирайте с валяк или трамбовайте с дървени дъски.(слагате дъска и стъпвате върху нея, после местите и така докато минете целия терен) Оптималната дълбочина на засаждане е 1 см.

Първата коситба на тревата се прави, когато тревата достигне височина 6-8см. През активния сезон косете на височина 2-3см.
След като окосите е добре тревата да се валира, за да се сгъсти тревнич чим, а в началото и в края на сезона е задължително.

За да е зелена тревата, е необходимо да се полива редовно рано сутрин и вечер, особено през сухите периоди. Ако използвайте дъждовално поливане, не поливайте през деня.

Успех!

Да посадим трева