Единственият начин да компостираме в домашни условия е да използваме компостер с Калифорнийски червеи. За разлика от дъждовните червеи, които копаят в дълбочина, Калифорнийските червеи винаги мигрират нагоре към храната, оставяйки преработените отпадъци под тях. Използваме тази информация в наша полза и изграждаме система от свързани съдове, които могат да влязат, един в друг. Например легени, пластмасови кутии за съхранение т.н.

Избор на съдове
Размерът на контейнерите и броят им могат да варират според мащаба на операцията.  Пластмасовите контейнери за съхранение са подходящи за целта, не са скъпи и се предлагат в различни размери. Aко имат капак може да го използвате за най-горния контейнер. Червеите мразят светлина, така че по-добре използвайте непрозрачни кутии. За малък мащаб компостиране, три контейнета от около 45 литър всеки, биха били подходящи. 

Подготовка:
Най-долният контейнер трябва да се приготви по различен начин от горните. Неговата функция е да събира излишната  течност, наречена компостен чай. Този контейнер може да бъде оборудван с  (15 мм)  кранче, сложено в малък отвор, пробит в основата за удобно източване на излишната течност, която ще се натрупва там. Този кран не е задължителен, но ще направи източването на течността по-лесно.

Двете горни кофи ще държат червеите. Те трябва да бъдат идентични и се правят, както следва:
Пробийте 6 мм дупки в цялата основа на всеки контейнер за дренаж и за да се даде възможност за вентилация и миграция на червеите. Tези дупки трябва да бъдат равномерно разположени на около 5 см.

За допълнителна аерация, пробийте един ред от 6 mm дупки на 5 см растояние в непрекъсната линия около стените на всеки от контейнерите. Тази линия от дупки трябва да бъде на около 10см под горния ръб на кофата за боклук.
Изберете сенчесто място за вашата “фермата за червеи”, например под навес или гараж.

Сложете контейнерите един в друг. За има достатъчно работно пространство за червеите и за натрупване на компост, имате нужда от  около 15 до 20см височина, между двата горни контейнера и по-малко растояние около 10 см над долния контейнер за течноста. Можете да използвате дървени блокове за целта.
Трябва да затворите малката разлика между контейнерите с ленти от плат  или мрежа против комари.

mrr-3bin

Готови сте да настаните червеите
Можете да си купите червеи от всяка ферма за червеи в страната, например от тук:
https://www.facebook.com/BiOfermaHappy
Семейна, БИОферма за отглеждане на червен калифорнийски червей
с. Зелен Дол, Благоевград Тел. 087 825 1095

или от тук:
http://bioselo.com/saveti/otglejdane/domusl.htm

или да се свържете с
ЕКОФЕРМА – с. Крумово, Пловдивска област, Снежана Благова Тел.032 443103; 0888991625; bg-blume@yahoo.com

 Сложете червеите в средния сандък върху влажна основа като например накъсан вестник, смесен с малко компост и шепа или две влажна почва с червеи и след няколко дни ще бъдете готови да започнете хранене с вашите кухненски отпадъци.

Уверете се, че фермата с червеи, никога не се оставя да изсъхне, напръсквайте с вода над постелята периодично, ако там не е вече достатъчно влажно, от хранителните отпадъци.
Когато количеството на компоста е достатъчен, спрете пускането на отпадъци в този контейнер и започнете да пълните горния.
Сложете в този нов контейнер една малка част от готовия компост и веднага започнете да слагате вашите кухненски отпадъци в него. След няколко дни , червеите естествено ще мигрират нагоре към новия източник на храна,  вашия компост ще е готов в рамките на около три седмици след замяната.

Всичко, което трябва да направите, е да повтаряте този процес на редуване на двата най-горни контейнера и от време на време да подслушвате най-долния контейнер с  компостния чай. Този компостен чай, е много ценен продукт, тъй като е силно концентриран течен тор, който може да се разрежда за незабавна употреба на вашата градина.

Хранене и поддържане на вашия Worm Compostеr:

Червеите  ядат почти всичко, което може да се разложи. Те трябва да се хранят предимно с кухненски отпадъци, но могат да обработват плевели и други градински отпадъци.

• Червеите обичат разнообразието. Не им давайте твърде много от едно нещо!

• Най-добре да се избягват  големи количества цитрусови кори, семена, месо и риба .

• Червеите могат да бъдат убити от прехранване. Не добавяйте повече отпадъци, докато предходната доза се компостира.

• Пазете контейнера покрит, за да се избегнат плодовите мушици.

• Не позволявайте на контейнера да стане твърде горещ или да изсъхне.

• Ако започне да мирише (прекалено мокро) , извадете всичко и го смесете добре с кафяв материал (сухи листа, накъсан вестник или велпапе, стърготини) после го върнете в кофата за боклук.

Източник:
http://www.working-worms.com/content/view/40/

Как да си направите Worm Compost