На улица “Ивайло”, една от онези малки и живописни улици в София, по които рядко минаваш случайно, в красива къща от 20-е години на миналия век, намираме ателието на Албена Джокова.

Вдъхновяващо място с голяма тераса предизвикваща завист и слънчев заден двор тип джунгла, в който вместо тигри, сънливо се движат няколко котки.

Ателието ни посреща със склад с различни видове все още сурови глини, порцелан и глазури. Калъпи, инструменти и рафтове с готови чаши подредени в очакване да попаднат в ръцете на собствениците си и да стигнат до новия си дом.

Докато стигнат до нас и до момента, в който сутрин в просъница си сипваме кафе в красива порцеланова чаша, има дълъг процес на подготовка и няколко етапа на изграждане, ретуширане, глазиране и изпичане (изпалване).

Сърцето на всяко керамично ателие е пещта. В този ден тя е в очакване да бъде заредена с вече изработена и готова за изпичане (изпалване) керамика. Предстои първото изпичане, което е до по-ниските 900 градуса, след което се изчаква пещта да изстине до почти стайна температура. Следва глазиране и повторно изпичане, при което пещта ще остане затворена в следващите три дни за да може очакваните изделия да свалят температурата от около1200 градуса бавно и без резки промени в градусите.  Цветните глазури при нанасянето им в суров вид и преди изпичането са много близки по между си като нюанси или почти с цвета на глината (порцелана), необходим е опит за да се предположи какво ще се получи след изпичането и как пигментите ще реагират на топлината.

Прекрасно е да притежаваш предмет направен с толкова много внимание, сръчност и разбира се вдъхновение!

Чашите, бижутата и всички останали керамични и порцеланови красоти изработени от Албена Джокова можете да купите от страницата й: https://www.facebook.com/AlbenaDjokova/
За контакт: albadjokova@gmail.com

Снимки от: Next Door Fair и Албена Джокова