Когато миналата година писахме за фермерските пазари в София, те все още бяха меко казано скромни – интересни продукти, но твърде малко, за да ги наречем пазар. В статията ни от 09.08.2013 пожелахме на Хранкооп тяхната инициатива да се превърне в истински фермерски пазар. Е, това не само се случи за една година, но и фермерските пазари стават все по-популярни и постепенно набират скорост. Вече имаме не един а два фермерски пазари в София. От следващия месец ще има и още един фермерски пазар, но за него ще пишем допълнително, когато имаме повече информация и бъде обявен официално старта му.

Горещо ви препоръчваме да посетите фермерския пазар на Римската стена в съботa от 11.00 до 15.00ч. и пазара Иван Вазов в сряда от 16.00 до 20.00ч. Освен най-различни зеленчуци ще намерите голямо разнообразие от подправки и различни видове салати. Със сигурност ще се наложи да тествате няколко вида сирене, различни сладка и сиропи, домашно приготвен студен чай, шипков мармалад, вишновка и други позабравени вкусни неща. Ще срещнете хора, които ще ви разкажат с най-голямо удоволствие за продукта си и мястото, където е произведен. Тази пъстра смесица от хора и продукти ще зареди не само хладилника ви, но и вас за цяла седмица напред.

Също така на пазара може да срещнете понякога и нас Next Door Fair с някоя от нашите работилници!

П.С. В предишната ни статия за фермерските пазари споменаваме и бабите на “Графа”. През изминалата година и покрай нашите градинарски работилници, посъбрахме опит и информация и вече не сме много сигурни в качеството на продуктите на бабите… Дочухме твърдения, че бабите са най-големите алхимици на градинарството. Това разбира се не е проверено, така че преценявайте сами.

Поздрави и до скоро на пазара!

IMG_3558 copy
Еко ферма “Елата”
IMG_4748 copy
Нашата работилница за торбички и престилки
IMG_4837a
Центрофуга за мед на “Медената Къща”
IMG_3543 copy
Мед и лешников тахан на “Амброзия”
IMG_3528 copy
Подправки и чай на “Поляна”
IMG_4835a
На Римската Стена

 

 

 

Фермерски пазари в София 2014