Aко ви се случи да се разхождате вечер по ул. Раковски близо до пл. Славейков, има голяма вероятност да се изкушите да си купите хрян от чичкото, който винаги седи на ъгъла на улиците Раковски и Стефан Караджа и продава хрян, пащърнак, земни ябълки и цветя. Въпросът е, когато вече сте се сдобили с него какво да го правите. Разбира се най-логичният вариант е паста от хрян за телешко варено, но може и да експериментирате.
Тъй като вече знам, че смес от джинджифил, мед, орехи и лимон е доста вкусно и полезно нещо, решавам да опитам същата рецепта с хрян.
Ще приготвя и двете за да сравня  вкусовете и качествата и на двете.
Настъргвам хрян, нарязвам лимон и добавям мед. Първата смес е готова.
За втората настъргвам джинджифил, нарязвам един лимон, добавям счуканите орехи, канела и мед.
Ако и вие приготвите същите смеси, трябва разбира се да сте достатъчно смели за да ги опитате.
Моят опит показа, че сместа с джинджифил е леко люта и кисела, но вкусна. Докато сместа с хрян, макар и полезна може би точно заради това, има вкус на лекарство. Ще я използваме само в краен случай при грип и настинка. Препоръчвам ви, да я приготвите в съвсем малко количество и без това настъргания хрян загубва свойства си след около седмица.
Ето и малко повече информация за лечебните свойства на хряна:
http://www.herballegacy.com/Horseradish.html
Джинджифил:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-961-GINGER.aspx?activeIngredientId=961&activeIngredientName=GINGER

По време на бременност и кърмене е опасно да използвате хрян в големи количества.  Хрянът съдържа синапено масло, което може да бъде токсично  и дразнещо.

IMG_6105IMG_6145

 

 

 

 

Хрян или джинджифил с мед и лимон