Това е изключително вкусен терин, който вече два пъти приготвяме за различни наши събития.
И след като ни помолиха за рецептата я публикуваме тук. Рецептата не е сложна, но отнема много време, ако искате да го сервирате в петък вечер, добре е да го започнете в сряда.
Така че, ето как да си направите “A simple terrine”, или както казват на сайта от където го взаимствахме с няколко промени http://www.epicurious.com “Няма нищо по-хубаво от такава проста за изпълнение рецепта, където всичко се смесва заедно за да се овкуси”. Честно казано не мога да си прeдставя колко време ще отнеме приготвянето на “A complicated terin”.

Рецептата е за 13 до 14 порции.
Време за приготвяне заедно с мариноване и охлаждане – 3 дена.
Активно готвене – 1 час.

Продукти:

1 чаша ситно нарязан лук

2 лъжици масло

2 скилидки чесън

1 ч.л. сол

1.ч.л. смлян черен пипер

1/2 ч.л. бахар

1/4  ч.л. индийско орехче

1/4  ч.л. накълцан дафинов лист

1/2  чаша сметана за готвене

2 яйца

3 лъжици коняк или друго бренди

250 гр.  пилешки дроб

500 гр. свинско месо(врат)

250 гр. бекон

250 гр. телешко месо(вземете джолан с кост и костен мозък така че като махнете коста да остане около 250гр.)

250 гр. печена шунка

Начин на приготвяне:

Сгответе лука с маслото в широк тиган с тежко дъно, на умерено слаб огън, като го  разбърквате често докато омекне, около 10 минути. Добавете чесъна и мащерката и сгответе, като разбърквате. Прехвърлете в купа, и сложете купата в по-голяма купа с лед за да се охлади.

Докато лука се охлажда, счукайте и разбъркайте – солта, пипер, бахар, индийско орехче, и дафинов лист, трябва да са финно смлени. Добавете към лука смлените подправки, сметаната, яйцата и брендито докато се смесят добре.

Сварете телешкият джолан заедно с коста след което го обезкостете и пуснете месото в домакинския робот заедно с костния мозък. Свинското месо и бекона може да смелите още в магазина. Смелете пилешките дробчета в кухненски робот, а след това добавете към лука заедно със смляното свинско и телешко месо и разбъркайте добре с ръце или с дървена лъжица. Добавете шунката нарязана на кубчета.

Напълнете формата за терина равномерно със сместа. Покрийте терина с фолио и оставете в хладилника за най-малко 8 часа, за да се мариноват месата.(може да се маринова до 24 часа)

Изпичане на терината:

Загрейте фурната на 170 градуса.
Покрийте терина с два пласта фолио.
Изпечете терина на водна баня за около 1.45 минути – 2 часа на 170 градуса. Махнете фолиото и изпечете за още 30 минути.
Ако имате термометър за готвене, можете да пробиете фолиото и да забиете термометъра диагонално на 5см. в центъра на терина ако показва 70 градуса е изпечен.

Затискане с тежести:

Покрийте изпечената терина с фолио, сложете нещо което може да влезе във формата и го затиснете с тежест.
Най-добре, ако имате същата празна форма за терина да я сложите и напълните с нещо тежко(около 500гр) терината трябва да престои така за около 4 часа. Добре е да оставите терина да престои без или с тежести поне 24 часа за да се овкуси добре.

Сервиране:

Потопете съда в топла вода за да се отлепи терина. Минете с нож по края. Сложете дъска за рязане покрита с фолио върху съда и внимателно го обърнете. Нарежете на филийки и сервирайте.

Съхранение:

Терина може да престои завит във фолио и в хладилника до 2 седмици.(едва ли ще остане… прекалено е вкусен)

Добър апетит!

 

photo from: http://cuisine-facile.com/viandes/recette-pate-campagne.html
Лесен за приготвяне терин