Началото на март и сезона за засяване на семена започна!
За трета поредна година ще се опитаме да стартираме семена за зеленчуци и подправки, които да отглеждаме в градски условия, на балкона, на покрива или на прозореца.
 Досега имахме и успешни и неуспешни опити, но разбира се, отгледахме няколко вида билки и подправки, малко чери домати, няколко люти чушки и един боб висок почти до тавана.
 Опита ни показа, че стартирането на семена е свързано с осигуряване на най-добрите условия за покълване, а често те не са перфектни у дома. Разбира се няма нищо невъзможно и ние ще споделим опита, който натрупахме през последните две години.

Защо да правим разсад вкъщи:
Ако целта ви е да снабдите масата и килера си с домашно отгледана органична храна, или ви харесва да украсите балкона си с домати и люти чушки, то тогава стартирането на семена може да ви помогне. В случай че, разполагате с балкон или покривна градина, можете спокойно да отглеждате чери домати, подправки, боб и люти чушки и в градски условия. Някои от тези култури изискват стартиране още в края на зимата, тъй като отглеждането на разсад на закрито им дава повече време за узряване. След поникване и укрепване на растенията вкъщи, те могат да бъдат преместени на открито или разсадени в по- големи съдове.

1609645_606494752753825_1504300526_nИзбор на контейнери(съдове) за разсад:
Големите пластмасови сандъци са подходящи за подправки, които се садят в по-големи количества – босилек, кориандър, магданоз, копър.
Хартиените кофички за покълване са подходящи и удобни за люти чушки, домати, боб, защото могат да се сложат директно в по-голям съд с почва след израстване на растението, но е възможно да мухлясат.
– 
Пластмасовите тави за разсад са удобни, и могат да се използват многократно.
Алтернативни съдове:
Можете да използвате кофички от кисело мляко, кофички от сгънати от вестник, кутии от сок срязани на две.
 Картонените кутии за яйца и рула от тоалетна хартия, не са подходящи, те са твърде малки и бързо засъхват.
Разсада ще расте добре в контейнер, който съдържа една трета до една втора чаена чаша почва.

1907585_614640465272587_1464316978_nИзбор на торфо-почвена смес:

От деня на засаждане семената са изправени пред предизвикателства от бактерии и гъбички във водата, почвата и въздуха. С колкото по-малко неприятности се срещат, толкова по-голям шанс имат да израснат, ето защо е толкова решаващо да използвате пресни и качествени торфо-почвени смеси. Потърсете почва за отглеждане на зеленчуци НЕ за цветя. 
Може да залеете почвата с вряла вода една седмица до 10 дни преди засаждането на семената, за да има време да изсъхне преди засаждането, така ще унищожите възможни вредители.

10013348_792623424140956_3760472333805409523_nСемена и засаждане:

Засадете семената в съответствие с описанието на сезона за засаждане на пакета със семена.
 Може да навлажните семената деня преди засаждането.
 Сложете почвата в съдовете и полейте обилно(с пулверизатор или лейка с малки дупки). Ако засаждате подправки, направeте редички или посолете със семената, ако семената са много дребни може да ги смесите с пясък за да ги разпръснете равномерно.
 Ако засаждате чери домати, люти чушки или боб сложете семената в дупчица и покрийте с почва. Натискате почвата и пулверизирате.
 Може да подредите съдовете в импровизиран парник от щайга увита с прозрачно домакинско фолио. Направете дупки с клечка за зъби за вентилация.  Важно е да ги затворите и да има кондензация на влагата в импровизирания ви парник.
 Запишете си някъде датата на стартиране.

537105_619131864823447_2104486039_nОсигуряване на топлина и светлина:
Процесът на покълване е предизвикан от влага и топлина.
 Семената ще поникнат най-добре при температура около 18 до 24°C. Дните преди да поникнат растенията, могат да останат и на тъмно.
 След поникването махнете фолиото и ги оставете на светлина. Ако  не получават достатъчно светлина, ще са по-податливи на атака от гъбички. 
Светлината от прозореца обикновено е твърде слаба и насочена. Зеленчуци се нуждаят от интензивна светлина – ще бъде перфектно, ако можете да им осигурите флуорисцентна лампа.
Поливане:
Използвайте вода със стайна температура. Влажността на въздуха в помещението с разсада ще повлияе на честотата на поливане. Сухата почва е лека, ежедневна проверка на теглото на съдовете е най-добрият начин да разберете дали вашият разсад се нуждае от вода. Поливайте само ако почвата е суха внимавайте за преовлажняване и поява на мухъл. Честото поливане може да доведе до изгниване на семената, а не до растеж.

10153761_623624254374208_43977349_nНаторяване
:
Всички хранителни вещества, намиращи се в торфопочвената смес ще изчезнат след около три седмици, така че вашият разсад ще се нуждае от допълнително хранене. Подхранете, като използвате натурален компост или компостен чай.
Естествени инсектициди
:
– Натурален сапун:
Чистият сапун, смесен с вода, може да се използва срещу листни въшки.
– Прясно мляко:
Пръскането с пълномаслено мляко и вода в равни количества на всеки 2 дни може да помогне в борбата с гъбични заболявания.
– Чеснов спрей:
5 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 голяма глава лук, 0.5л. вода. Смесете всички съставки, сложете да на тих огън 10 минути. Нека престои 1 нощ, после добавете 2 с.л. мляко и налейте в стъклен съд с плътно запушване. Преди употреба разредете 1 каф.чашка от отцедената течност с 9литра вода.
– Извлек от чесън със сапун:
Нарежете наситно десетина скилидки чесън и ги залейте с литър хладка вода. Оставете течността да престои едно денонощие, прецедите я и добавете 1 с. л. настърган или течен сапун, които играе ролята на прилепващо вещество. С този разтвор опръсквайте болните растения в продължения на една седмица, макар че още на вторият ден ще забележите, че нашествениците са си отишли.
Разтвор от изсушени хризантеми
-Лавандула:
Етеричните масла, които се съдържат в лавандулата са естествен инсектицид. Най-удачният вариант е да насадите лавандула до нападнатите растения. Може да използвате и етерично масло от лавандула (продава се в аптеките и дрогериите) Оптимална пропорция е да използвате 50 капки масло на 100 мл. течност, като не забравяте винаги преди употреба да разклащате разтвора.
– Лют пипер:
10 чаени лъжици лют пипер смесете с литър хладка вода. Оставете течността да престои едно денонощие, прецедите я. С този разтвор може да пръскате по-рядко, веднъж на 5 дена.

В заключение:
Стартирането на семена за разсад е сложна задача, която не винаги завършва успешно. Разбира се, вие можете да пропуснете този етап и да си купите директно разсад от пазара или от разсадник и да отгледате чудесни подправки и зеленчуци!
Успех!

Стартирай твоя разсад сега!